Going 2 Moon: Eid Mubarak


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

Eid Mubarak

Hari nie hari raya haji kat UK...awal sehari dari Malaysia...rasanya baru ajer sambut raya puasa...tup-tup dah raya haji...so Happy Eid Mubarak to all of you guys....no matter what day you guys celebrate it....

Jadi, apa aku buat hari nie?...pagi tadi dalam kul 9 pegi semayang raya kat Central Mosque...ekceli ader je persatuan orang Melayu buat semayang raya kat Witton tapi aku tak pegi...malas nak travel jauh2...takdela jauh mana pon, dalam 30 minit je naik bas...tapi memandangkan rumah kitaorang dekat ngan Central Mosque, lebih baik pegi yang dekat ajer...dan yang pegi Witton cumalah Pian, Ruslan ngan seorang tetamu dari Jerman, si Luqman...Luqman nie kawan kepada Aziah...datang meronda satu UK...pastu dah 2 tahun dia tak semayang raya berjemaah dan dengar takbir...sebabnya kat bandar dia belajar kat Jerman tue cuma ader 5 orang Melayu ajer...sedey tak?

Balik dari semayang, kitaorang dok kalut masak untuk makan hari raya...tak masak banyak pon...yang ader cumalah pulut kuning, rendang ayam, udang masak merah ngan nasi minyak...itu ajer...lagipon kitaorang tak buat open house masa raya haji nie...yang datang rumah kitaorang hanyalah Arif ngan Azwan ajer...

Itupon Azwan tak sempat nak makan pasal nak kena pegi Saltley menemankan Yanie pegi beraya rumah cousin dia...so bila Ruslan ngan Luqman balik dari Witton, kitaorang pon start la melantak....waduh walaupun beraya di perantauan, tapi suasana raya tetap terasa disebabkan ader kawan2...

Lepas zohor, Luqman pon mintak diri sebab dia akan naik bas ke Bristol plak petang tadi...samada esok atau lusa dia akan gi ke London utk jalan2 kat sana...Arif pon nak balik jugak...so tinggalla kitaorang berlima...

Lupa nak mention yang Pian tak beraya kat rumah ngan kitaorang...dia pegi beraya ngan Dr Hafizal...so sehari suntuk hari nie tak jumpa dia...entah2 malam nie pon dia tido rumah Dr Hafizal...tapi tak kisahla...

Tengahari tadi engineer dari British Gas datang nak baiki boiler...minggu nie central heating rumah kitaorang rosak lagi...bengong tak derang nie...minggu lepas rosak...pastu minggu nie rosak lagi...ntah apela yang derang buat kat boiler rumah aku tue...masa musim sejukla yang boiler nie nak rosak...masa autumn dulu taknak plak dia rosak....eiii tensen nya...tapi nasib baik landlord datang...dia yang tengok engineer tue baiki boiler tue...pastu landlord suruh orang tu check dan baiki betul-betul apa yang patut...so sekarang nie alhamdulillah dah ok...rasa selesa je duduk dalam rumah nie...kalu tak tue menggigil-gigil...

Bila engineer tu ngan landlord dah balik...aku, Amar, Ruslan ngan Hairi gi beraya kat rumah abang Sulaiman...Rafizol tak ikut...dia tue memang malas nak kuar jalan-jalan...so kitaorang berempat pon gi la beraya...memang sedap la isteri abang Sulaiman masak...nasi minyak ngan kuah rendang ayam jugak...

So baru je balik nie ha...perut pon tengah penuh lagi nie...tapi tetap aku tibai pulut kuning yang kitaorang masak...bukan senang nak makan pulut kuning...

Pastu dengr khabar internet kat Malaysia ader problem...kesian la ek kat kawan2 bloggers yang rasa susah nak update blog...apatah lagi nak upload photos...even aku kat sini nak buka website Malaysia macam Utusan Malaysia, Berita Harian etc...tapi entah-entah internet rumah aku nie kot yang sengal...bukan leh caya sangat internet kat rumah aku nie...
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

0 Comments:

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan