Going 2 Moon: Jalan-jalan ke Disneyland


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

Jalan-jalan ke Disneyland

Halu.... pekabo semua? Lamanya tak updet blog....rasa rindu plak nak menaip-naip... tapi nak wat camna...kat rumah nie still takder internet...hish lambat bebenor syarikat Bulldog nie nak masukkan internet kat rumah nie...ini pon updet blog guna wireless connection jiran sebelah...bukan curi tapi pinjam jer....ehh yakin jer jiran sebelah....ntah-ntah rumah belakang ker rumah depan tue punya...

heh pepun alhamdulillah aku dah selamat balik ke Birm nie ha after one week at Paris...so nie lah nak cerita pasal aku gi cuti2 Paris...

Jadi hari Isnin minggu lepas kul 4 pagi dah kena bangun pasal nak naik bas gi London pukul 5 pagi dari Birm....seb baik tak sejuk sangat masa keluar dari rumah pagi tue...pastu sampai london kul 8.30 pagi...lewat setengah jam pasal kat London tue jalan jam...

Dah sampai London kena plak naik Tube a.k.a LRT Underground nak gi ke stesen keretapi Waterloo...wooo punyalah seksa nak naik Tube tue pasal waktu pagi camtu semua orang pon sebuk nak pi keje...bersesak-sesak masa nak naik tue...dah la kitaorang bawak beg baju lagi...at last sampai gakla ke stesen Waterloo tue...ngeh ngeh ngeh after berlaku kejadian himpit-menhimpit...

Pastu kitaorang terus gi check-in ngan check imigresen...ala-ala macam nak naik kapal terbang plak rasanya cuma takla ketat sangat prosedurnya...kitaorang naik ketapi Eurostar dari London kul 10 pagi dan dijangka sampai Paris kul 2 petang waktu Paris...amik masa lebey kurang 3 jam ajer...Paris dan London berbeza 1 jam...maksudnya masa masuk ke France kena ubah jam...tambah 1 jam dari masa UK...

Dan akhirnya kitaorang pon sampailah ke Paris...pastu kitaorang kena naik tren lagi ke Disneyland...ala-ala komuter kat Mesia cuma derang panggil RER...hadui susah kalu tak faham bahasa french...jenuh nak pi beli tiket RER tue...last2 kitaorang gi ke kaunter information kat stesen keretapi tue dan terus beli tiket ke Disneyland...itupon after beratur selama 1/2 jam pasal cuma ader 1 kaunter jer yang bukak walhal ramai giler tourists yang beratur...

Pusing punya pusing kat stesen keretapi tue last2 jumpa jugak platform untuk naik RER ke Disneyland...stesen keretapi tue lebeh kurang macam KL Sentral cuma lagi besar...dan mak oii punyalah jauh Disneyland tue dari Paris...lebey kurang KL-Seremban...dan amik masa 40 minit nak sampai sana kalu naik RER...itupon nasib baik RER tue laju ala2 Putra LRT...kalu laju macam ktm komuter...mau nya amik masa sejam lebih...

Kitaorang pon sampailah ke Disneyland tue lebih kurang 3.30 petang...macam tak percayalak dah sampai ke Disneyland...hahaha...pastu usung beg naik free shuttle bus dari stesen ketapi Disneyland tue ke hotel...tak jauh pun...5 minit jer naik bas tue...dah lepas check-in bilik...wahh bestnyer...ader 2 double bed...maksudnya memang muat untuk 4 orang...lepas duduk kejap..semayang ngan makan...kitaorang naik shuttle bas tu utk gi Disneyland balik...ader 3 jenis Dineyland kat situ...Walt Disney Studio, Disneland Park ngan Disney Village...yang kena bayar waktu nak masuk hanyalah Walt Disney Studio ngan Disneyland Park...Disney Village tue free...tapi kitaorang sebenarnya amik pakej iaitu hotel 3 hari 2 malam beserta breakfast temasuklah tiket masuk ke dalam Walt Disney Studio dan juga Disneyland Park tue selama 3 hari...jadi dah takyah bayar masa nak masuk ke dua-dua tempat tue...

ehh dah sampai masa dinner lak...derang dah panggil makan tue...nantilah malam nie sambung lagi citer kat disneyland ok?
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

2 Comments:

At September 20, 2006 2:31 PG, Blogger misskasut said...

yeay bob sudah balik!!!

 
At September 22, 2006 1:23 PTG, Anonymous cikgunuuol said...

wah wah..manyak best la dia p jengjalan..

 

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan