Going 2 Moon: Disneyland Paris


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

Disneyland Paris

heh heh heh...kater nak sambung lepas dinner semalam tapi wireless connection yang aku 'pinjam' nie putus-putus plak...jadi kesudahannya sekarang baru bley sambung...

Sambung citer kat Disneyland...masa first day selepas lepak2 kat bilik...kitaorang naik bas gi Disneyland balik...ingatkan nak masuk Walt Disney Studio tapi bila tengok jam...tinggal setengah jam lagi sebelum tutup...maka tukar plan terus ke Disneyland Park yang tutup kul 8 malam...ader 3 jam lagi utk ronda2 dalam tue...masa mula2 masuk tue memang kagum sangat...besar, cantik, lawa, bersih...memang terpegunla...apalagi bermula lah sesi snappy2 gambar...

dalam park tue plak ader 4 kawasan yang berlainan tema iaitu fantasyland, adventureland,discoveryland and frontierland . kitaorang pusing2 kat semua taman tue amik gambar...pastu naik satu roller coaster...mak aih memang menyeramkan pasal roller coaster tue ader dalam bangunan...pastu gelap plak tue...memang masa naik roller coaster tue tak nampak aper...so kitaorang pon tak tahu ke arah mana roller coaster tu gi sama ada ke atas ker...ke bawah ker...pusing 360 darjah...memang tak dapat nak agak...cuak giler la...hehehe

turun jer dari roller coaster tue dah start rasa penig2...so lepas tue jer snappy2 gambar je la sampaila kul 8 malam bila park tu tutup...pehtu kitaorang gerak ke Disney Village nak tengok apa ader kat sana...kat situ masuk free...rupa-rupanya kat situ lebih kurang macam shopping mall...ader restaurants, pastu kedai2 cenderamata...ader IMAX cinema...bowling centre...apa lagi ek ader kat situ? rasanya itu ajela...

so kitaorang pon je masuk kedai souvenirs...tengok2 harga barang kat situ...ermmm okla tak murah sangat tak mahal sangat...tapi as a student...aku rasa tak mampu...hehehe...pokai...

Abis ronda2...balik hotel...tidooo

Second day...

Bangun pagi gi bekfes kat cafe hotel...ala bukan makan aper pon...ader cereals...roti...itu ajer...takdenyer nasi lemak, roti canai, mee goreng, kuih muih macam hotel2 kat Mesia...pastu ader ham...takkan nak makan ham kot...so makan roti ajela...ala kan france terkenal ngan pelbagai roti...ader croissants...pastu ader 2-3 jenis roti yang aku tatau apa namanya...pastu makanla ngan jem ataupun butter...tapi butter dia sangat sedap...sugoi sekali...

Dah habis melantak, kitaorang pon pegila ke Disneyland...destinasi pertama adalah Walt Disney Studio...dalam tue memang best...cuma kawasan dia kecik sikit dari Disneyland Park...memula naik tram tour...dia bawakla pusing2 kat dalam tue sambil tunjukkan camna derang wat special effect cam gempa bumi...letupan bom, banjir, hujan...memang rasa macam real...lepas tue gi masuk auditorium...tengok show character Disney macam Donald Duck, Mickey n Minnie Mouse...memang best la tengok show derang...walaupon tak berapa faham sangat pasal dalam bahasa French...

Pastu gi tengok action stunt show lak...macam adegan kejar-mengejar guna kereta, motor, lori...pastu ade adegan letupan kereta...ramai giler yang gi tengok show tue...

keluar dari show tue...tunggu untuk parade show plak...memang best parade tue...ader kereta berhias...pastu character2 disney...habis jer parade tue kitaorang balik hotel pasal nak semayang ngan lunch...hiks makan meggi sajor...kat Disneyland mana ader restoren jual makanan halal...jadi kena makan meggi ajo...

dah kenyang, naik bas pegi balik Disneyland...kali nie kitaorang masuk Disneyland Park plak...sambung acara ronda2 semalam...adela naik 5-6 rides yang ader dalam tue...mostly nya pon untuk kanak2 jer...tapi kitaorang redah jer...biar muka nampak tua asal hati rasa muda...ngeh ngeh ngeh...memang best giler...macam semalam gak...pastu sempatla naik kapal steam ngan keretapi pusing satu disneyland tue...

Pastu gerak gi McDonald kat Disney Village untuk makan malam...beli french fries, fillet-o-fish...pastu makan...itu ajer yang bley di makan...takkan nak order double cheeseburger kot...gila hapa...mana halal...kalo kat oversea nie kena memilih sikit makan...mungkin ader orang yang was-was sama ada bley ker makan McD....yerla mana nak tau kot2 derang goreng sekali ngan babi ker...tapi insya'allah...kitaorang dah tanya dah ustaz2...derang kater bley...dengan syarat benda tue obviously benda yang halalla...macam burger ikan...french fries...janganla pi order chicken burger...obviously benda tue tak bley makan pasal tak halal...

Lepas makan ronda2 lagi kat kedai2 souvenirs kat Disney Village tue...beli 2-3 souvenirs utk famili...so jangan le plak yang nak minta souvenir dari aku...pasal memang takder lebih pon...beli cukup2 jer utk famili...

Esoknya third day at Disneyland...bangun pagi terus kemas beg...sebab nak terus check out bilik hotel lepas bekfes...tapi kitaorang tak terus balik...kitaorang gi letak beg kat tempat simpan luggage...and naik bas gi Disneyland pasal entry tiket utk masuk ke Studio ngan park still valid for the whole day....

Plan hari nie cumala untuk naik rides yang kitaorang tak naik semalam pastu jelajah ke tempat2 yang kitaorang tak amik gambar lagi...memang rasa penat giler la...kaki pon dah start melecet sebab 3 hari jalan tak berhenti-henti...tapikan memang rasa puas hati sangat dapat bercuti ke disneyland...rasa dah bertukar jadi kanak2 balik...

heh lupa nak mention yang masa kitaorang kat disneyland tue rasa-rasanya cuma kitaorang berempat jer orang yang berwarna gelap...yang lain semuanya orang putih...mostly orang2 dari France, Spain, German...even orang negro pon kitaorang tak nampak...cuma hari ketiga barulah kitaorang nampak ader orang India, China, Africa...pastu jumpa rombongan lecturer dari UiTM...pastu satu famili Melayu dari Klang...

So tibalah masa untuk kitaorang meninggalkan Disneyland dan naik train utk lepak2 kat Paris plak...
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

0 Comments:

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan