Going 2 Moon: KTMB


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

KTMB

It has been a month since the last post i tempek here...

So apa cerita dalam sebulan nie?

KL dah jadi my second home...in a month, dah 3 kali aku ulang alik ke KL....for what? adela, cannot tell you guys...so duduk la tersengguk-sengguk naik bas ekspress 4 jam dari rumah aku ke KL...tapi aku tak kisah sangat , sebab dah biasa....yerla dulu pon masa aku belaja kat Shah Alam tiap-tiap bulan pon balik kampung naik bas, bukan naik kapalterbang atau lori....

Dan disebabkan bosan naik bas, aku naik ler keretapi....kalau sebelum nie, keretapi ke utara hanya ader sekali jer sehari iaitu pada waktu malam...sebab sebelum nie kan ader pembinaan landasan keretapi berkembar between Rawang and Ipoh, so sebab tue hanya ader keretapi sekali sehari aje...but now, since the project completed, there is 3 daily trip to North - satu pagi, satu tengahari dan satu lagi sebelah malam....

Bagi sesapa yang tak pernah naik keretapi, cubalah naik keretapi...gerenti best....dengan perjalanan yang lembap, bebudak yang tak reti duduk diam asyik melalak, dengan orang lalu lalang nak pi tandasla, cafe la....oh dan juga aircond yang sangat sejuk tanpa boleh dikawal suhunya....

hahaha i just kidding....that was the down side....actually the ride itself is fun....between KL and Ipoh, the ride is smooth....selain laju (in terms of KTMB ye, not Virgin Trains) tak bising dan tak terhuyung-hayang sangat thanks to the newly built double tracking....plus all the train station along the new track are brand new, modern and spacious...but i found it macam takde jiwa...sama macam KL Sentral compared to the old KL train station....and all the new design are like KTM Komuter Midvalley Station....except Ipoh station where they still retained the main train station building plus a few other old features like the chair around the pillars with full of characters....and the view along the track biasa2 aje....and there is no road crossing, it's all replaced with flyovers...

But as soon as the train pull out from the Ipoh station, it reminds me in the old days when i use the train to and fro Ipoh and my hometown every school holidays...tak banyak yang berubah....bising, tren terhuyung-hayang and slow, thanks to the old single train tracks....but i like it....because the view are marvellous...train akan lalu semua pekan-pekan kecil macam Tanjung Rambutan, Chemor, Sungai Siput....and in each town, there's still the old train stations...yang dah uzur dimamah usia....and there's still the road crossing where the train passengers can see frustrating looks on the road users face as they wait the train pass through slowly in front of them....

Pemandangan sepanjang landasan juga berbeza, dari pekan2 kecil macam Chemor, ke bandar2 macam Kuala Kangsar dan Taiping, dari ladang getah & kelapa sawit ke sawah padi....dari hutan tebal ke tengah2 tasik....ha tahu tak yang terdapat landasan keretapi di tengah2 Tasik bukit Merah?ala takkan tak pernah dengar Bukit Merah Laketown Resort, kat situlah ...cantik woo pemandangan kat tengah2 tasik...

Memang best kalau sekali sekala naik train...selain lebih selamat nak dibandingkan dengan bas ekspress, ia juga menyeronokkan...tapi sekali sekala ajela best sebab lembap kalau naik train nie...kalau nak laju, naik bas ekspress takpun kapalterbang la...

Setakat ini ajela promosi aku untuk KTMB...walaupun tak bergaji, tapi aku saje nak share pengalaman naik keretapi kat Malaysia
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

0 Comments:

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan