Going 2 Moon: Harijadi, Remp-it & Pelajar Islam UK


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

Harijadi, Remp-it & Pelajar Islam UK

Harijadi

Semalam harijadi Hairi....hosmet aku...wah bukan main suka lagi dia masa harijadi dia...kitaorang tak sambut pon...cuma kitaorang hadiahkan cheese cake kat dia...jangan memain...kek tu kitaorang buat sendiri...gigih nie pi beli mesin apa ke nama ntah yang bagi sebatikan bahan2 kek dan biskut tue...pastu pi beli bahan2 nak buat kek macam krim keju yang mahal tue kat Asda Perry Barr...gatai pi beli jauh2 walhal ader je jual kat Sainsbury...

ekceli kitaorang buat kek tue hari ahad petang...sajer jer buat awal sebab semalam ader kelas so takut tak sempat plak nak buat kek tue...so hari ahad tue kitaorang pon buatla siap2...lepas bakar kitaorang letak jer dalam peti ais...hehehe dan Hairi pon ader gak menolong kitaorang buat kek tue cuma dia taktau yang kek tue adalah untuk dia...kiranya dia buat kek harijadi untuk diri sendiri...resepi cheese cake tue plak carik kat internet...taip jer cheese cake...pastu nanti keluar pelbagai resepi cara nak buat kek tue...bukan setakat resepi, sejarah cheese cake tue pon bley dapat dari tenet...

pastu semalam masa bukak posa pon kitaorang bagitau la dia yang cheese cake tue untuk harijadi dia...so hepi birthday Hairi...semalam kitaorang bukak posa makan nasi lemak masakan aku...sedap tapi pedas...hehehe elok sangat le tue...lepas makan nasi lemak, makan cheese cake pulak...dua-dua makanan tue dah le banyak lemak...makin berlemak la badan aku yang sudah sedia banyak lemak nie....

Remp-It

erm dengar khabarnya filem remp-it arahan Ahmad Idham dan juga skrip oleh Farid Kamil mendapat box-office kat pawagam2 Malaysia...dan katanya kutipan tiket telah melebihi 5 juta ringgit...baguslah tue...at least ader jugak filem Melayu yang berjaya mencecah box-office...kalau tak, sikit jer dapat kutipan tiket...kadang2 tak pulang modal pon penerbit filem mengeluarkan duit...

tapi yang menyedihkan pada hari ahad lalu berlaku kejadian yang ada kaitan ngan mat rempit...dalam website Utusan Malaysia hari nie ('Mat rempit baling batu, kejar polis'), ader berita mengenai sekumpulan mat rempit di Pulau Pinang yang telah melakukan sesuatu yang bley dianggap melampau...semata-mata kerana 2 rakan mereka ditahan polis atas tuduhan berlumba haram, mat-mat rempit ini telah bertindak meyerang anggota dan juga balai polis dengan membaling batu dan juga memaki hamun polis...apa sudah jadi? adakah ini pengaruh dari filem Remp-It?...kalu benar ini adalah pengaruh filem itu, maka amat malanglah bagi masyarakat di negara kita...malah boleh merosakkan industri perfileman kita...

dan yang lebih malangnya lagi...2 suspek yang ditahan itu adalah pelajar pusat pengajian tinggi...apa sudah jadi? dimanakah letaknya akal yang mereka ada...akal yang mereka gunakan sehingga berjaya melanjutkan pelajaran di ipt...kalu mereka sebagai pelajar ipt pon melakukan perkara2 yang tidak menggunakan akal...apatah lagi mat-mat rempit yang ada segelintir tidak pon menghabiskan pengajian sekolah menengah?...bukanlah aku ingin katakan orang yang tak habis sekolah adalah orang jahat cuma korang sendiri bley fikirkan sendiri maksud saya...

Pelajar Islam UK

ini adalah satu berita yang mengejutkan jugak...macam biasa dapat dari website Utusan Malaysia jugak (klik sini)...kementerian pelajaran UK telah merangka satu dokumen yang meminta kakitangan2 universiti2 di UK supaya mengintip pelajar Islam dan 'wajah Asia' atas alasan takut para pengganas melatih para pelajar Islam untuk menjadi pengganas...alamak takutnya....walaupun aku memiliki wajah melayu...aku tetap merasa takut...kenapa ek?...eh lupak plak orang Melayu berasal dari asia...dan jugak aku nie Muslim...so automatically aku mungkin diintip...ahhh i tak rela...

nampaknya kerajaan British semakin melampau...minggu lepas ader 2-3 menteri Britain yang kater 'Britain would be a much better place if there is less people wearing hijab'...dan minggu nie plak pelajar2 Islam akan diintip...ish ish ish...apa la nak jadik ek...mintak2 ler staff universiti aku nie takder intip-mengintip para pelajar...even NUS-National Union of Student menentang keras usaha kerajaan Britain nie...gila tau kerajan depa nie...sesuka hati jer nak intip-intip orang....
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

1 Comments:

At Oktober 20, 2006 1:03 PTG, Anonymous azwan said...

uish...dok kena ngintip la skrang ni? huhu,takutnya.

 

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan