Going 2 Moon: Bahasa Jiwa Bangsa


Going 2 Moon

Sometimes, simple is the best!

Bahasa Jiwa Bangsa

wah...festival filem malaysia tahun nie berjaya menghasilkan satu statement yang mendapat liputan meluas sama ada dari kalangan media cetak mahupun elektronik tanpa ketinggalan media blogging...hiks aku pon nak mencelah gak pasal isu nie iaitu ' I sound like stupid if i speak in Malay'...

Urmm sampaikan menteri pon tersinggung katanya...apatah lagi pejuang2 bahasa melayu di negara kita...reaksi aku?? aku tak berpihak kepada Amani dan aku juga tak berpihak kepada para pejuang bahasa melayu nie...sebabnya aku sendiri tak bercakap bahasa melayu dengan betul...tapi aku tak jugak memperlekehkan bahasa melayu...dan hakikatnya berapa ramai rakyat Malaysia terutamanya orang Melayu yang bercakap bahasa Melayu dengan betul?? mungkin hanya 50% atau kurang daripada jumlah itu...tapi ini anggaran aku saja...bukannya aku gigih gi buat survey tapi inilah kenyataannya...

Tapi bagi aku, kita tak sepatutnya menyalahkan sesiapa pon dalam hal nie...termasukla Sharifah Amani yang telah mengeluarkan statement begitu...ini kita kena lihat dari background Amani sendiri iaitu mempunyai darah campuran dan sememangnya her first languange is not Malay...cos all her family don't speak Malay at home...so how do you expect from her...to deliver her speech in Malay in 20 seconds? Just like me...If i need to deliver a speech in 20 seconds without getting prepared...i also will deliver my speech in a languange that i use everyday which is Malay as i more comfortable using it rather than in English...but i think the statement that Amani use is the one that makes people angry...cos it makes people thinks that anyone who use Malay is stupid while she means that if she use Malay, it makes her sounds stupid as her Malay is sucks...

And for me, english and malay are equally important for us as a Malaysian...Malay is important as it was our official languange and english is important as it was global languange...even our government says like that...'Bahasa Jiwa Bangsa' while at the same time they asking teachers to teach science and mathematics in English...

Dan kepada orang2 yang mengutuk Amani tue konon-kononnya mereka adalah pejuang bahasa melayu, cerminlah diri sendiri dulu sama ada kita sendiri menggunakan bahasa melayu dengan betul...terutamanya kepada chatters di channel @15 astro...yang dalam mengutuk Amani, tanpa sedar mereka menggunakan bahasa melayu yang salah dengan menggunakan banyak perkataan 'short form' seperti mereka=mrk, tidak=x, lagi=lg dan lain2 lagi termasuklah perkataan assalamualaikum yang dipendekkan menjadi 'akum' yang sebenarnya mempunyai maksud buruk...

Kesimpulannya kalu nak suruh orang lain gunakan bahasa melayu dengan betul...kita sendiri kena betulkan bahasa kita tak kiralah bahasa melayu atau inggeris...kalu tak,duduk senyap2...jangan dok asyik kutuk dan hentam orang lain yang gunakan ia dengan salah...ada paham?
« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

6 Comments:

At Ogos 16, 2006 7:27 PG, Blogger -KhaL- said...

hehehe..kalo x pandai cakap melayu pon xyahla cakap i sound like stupid if i speak in malay.terus je cakap omputih.

 
At Ogos 16, 2006 8:54 PG, Blogger ZuRa@Kak Long said...

yeap..memang betul kita pun cakap melayu tak betul ...lagilah english . Amani terlampau excited menang dan betul komen bob tu...tak boleh salahkan sesiapa ..cuma amani rasa dia boleh luah rasa hatinya dengan lebih baik in english.Kalau setakat dia nak ucap terima kasih kepada semua ...kak long rasa dia mmg boleh . tapi nak buat cam mana dia lebih selesa berbahasa inggeris kan?? apa-apapun kesilapan nani mengeluarkan ayat itu boleh jadikan ini satu panduan

 
At Ogos 16, 2006 8:54 PG, Blogger ZuRa@Kak Long said...

yeap..memang betul kita pun cakap melayu tak betul ...lagilah english . Amani terlampau excited menang dan betul komen bob tu...tak boleh salahkan sesiapa ..cuma amani rasa dia boleh luah rasa hatinya dengan lebih baik in english.Kalau setakat dia nak ucap terima kasih kepada semua ...kak long rasa dia mmg boleh . tapi nak buat cam mana dia lebih selesa berbahasa inggeris kan?? apa-apapun kesilapan nani mengeluarkan ayat itu boleh jadikan ini satu panduan

 
At Ogos 17, 2006 5:35 PG, Blogger shunjike7 said...

khal and kak long -> both of you are right!

 
At Ogos 17, 2006 7:55 PG, Blogger -KhaL- said...

bestnyer dok ngan kaklong belah right
belah left ko sorang2 ehh tuan umah:P

 
At Ogos 17, 2006 8:15 PG, Anonymous Kak Long said...

ahahahah khaL..lawak la tu ...

 

Catat Ulasan

Links to this post:

Buat Pautan